maandag 17 november 2008

Koers van de Russische Roebel

De Russische roebel is de munteenheid van Rusland. Zij geldt als betaalmiddel in Rusland en twee buurstaatjes Abchezië en Zuid-Ossetië. Het meest gebruikte symbool voor de mut is py6.

Betaalmiddel
De Russische roebel is de munteenheid van Rusland en de twee Russische republieken Abchezië en Zuid-Ossetië. Ook was het het betaalmiddel in de SovjetUnie. Eén roebel kan worden opgedeeld in honderd kopecks, de Russische evanquilent van de cent. Het woordje half betekent delen en komt van de predo. Dit was een klomp zilver in de middeleeuwen. Omdat deze soms te veel waard was moest deze worden gedeeld, en hier komt het woord roebel vandaan.

Roebel
De eerste roebel is ongeveer vijfhonderd jaar oud. In 1710 werd de kopecks ingevoerd. Tsjaar Peter I stelde de waarde van een roebel voor het eerst vast op 28 gram zilver. Op 17 december 1885 werd de roebel aan de koers van het goud gekoppeld. Na het uitbreken van de eerste wereldoorlog werd die goudstandaard overigens weer losgelaten. Een hoge inflatie was het gevolg. in het begin van de jaren twintig.

Herziening
In 1922 vond de eerste van vele herzieningen van de roebel plaats. De niewe roebel was tienduizend oude roebel waars. Een tweede herziening vond een jaar later plaats. De roebel as alleen nog maar verkrijgbaar in briefgeld. Een derde herziening volgde
alweer een jaar later. Munten wrrden ook in 1924 alweer toegestaan.

Inflatie
Als gevolg van de Tweede Wereldoorlog werd de koers van de roebel vastgezet. Kort na de oorlog vond weer een herziening plaats, omdat de unt was gedeflateerd naar tien procent van zijn oude warde. Een latere herziening vond olaats in 1961, ruiim na de doiod van Stalin. Rusland blijft het land van de financiële hervormingen, want in 1991 kwam er na het uitbreken van de SovjetUnie een nieuwe roebe op de markt. De economie kende een grote inflatie en de munt verloor ruim tweederde van haar waarde. Puur als psychologisch middeel werd de roebel weer herzien en dit hielp licjht. Annex 2008 staat de roebel er redelijk stabiel voor en stijgt zelfs in waarde ten opzichte van de dollar.

Labels: , , , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage