zondag 14 september 2008

Koers van de Hongaarse Florint

De Florint is de nationale munt van Hongarije. Met een paar jaar zal ze echter vervangen worden door de euro. Sinds dit jaar is de koers van de euro ook gekoppeld aan die florint. Lees hier alles over de koers van de florint en de koersontwikkeling door de jaren heen.

De naam Forint is afkomstig van de stad Florence waar in de middeleeuwen al gouden munten in omloop waren. Vanaf 1246 was dat de naam voor de gouden munt daar en in de deccenia daarna werd de naam overgenomen door verschillende omringende landen, inclusief het gebied waar nu Hongarije ligt.

Forint
Tussen 1868 en 1892 werd de munt gebruikt om de betaaleenheid in Oostenrijk-Hongarije aan te geven. In het Duits stond de munt bekend als de Oostenrijks-Hongaarse gulden. De munt was opgedeeld in 100 kajczar, in het Nederlands beter bekend als centen. De florint werd in 1946 weer opnieuw ingevoerd, als vervanging van de peno, die hevig aan inflatie ondervoelig was. De munt werd vooral voor politieke doeleinden gebruikt, namelijk de machtsovername door de communisten.

Stabiel
Na de introductie bleef de munt gedurende een aantal jaren stabiel. De munt verloor echter een deel van haar waarden in de jaren '80 en '90. Na de democratische omwenteling in de jaren 80-90 was er een aantal jaren sprake van een inflatie van meer dan dertig procent. Halverwege de jaren '90 stabiliseerde munt en inmiddels is er sprake van een redelijk sterke munt. Vooral ten opzichte van de dollar is de munt in waarde toegenomen. Dit heeft echter ook zijn nadelen voor de Hongaarse economie. De hoge koers heeft de industrie van het land redelijk wat export gekost. Officieel is de florint nu in piller opgedeeld, maar door de inflatie zijn deze niets meer waard en zijn sinds 1996 dus ook uit de roulatie genomen.

Euro

In de toekomst zal de forint gaan verdwijnen, waarschijnlijk in de periode 2012-2014. Dat hangt ervan af of Hongarije kan voldoen aan de voorwaarden van het stabiliteitspact. Dit als gevolg van de aansluiting van Hongarije bij de Europese Unie. Hongarije zal als officieƫle munteenheid de euro krijgen. Sinds februari 2008 zijn de koersen van beide munten aan elkaar gekoppeld. Hongarije zal het laatste land zijn van de tien landen die in 2004 toetraden tot de EU die de euro overnemen als munteenheid.

Labels: , , , , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage