zondag 14 september 2008

Koers Turkse Lira

De Nieuwe Turkse lira is de munteenheid van Turkije. Zij wordt gebruikt in Turkijke en op Noord-Cyprus. De Nieuwe lira is verdeeld in 100 kurus. Het symbool van de munt is YTL.

Vanwege de inmense inflatie in Turkije gedurende de jaren '70 tot de jaren '90 was de oude munt erg in waarde achteruit gegaan. In 1960 kreeg je voor één dollar nog 9 lira's. Aan het begin van de 21e eeuw was dat meer dan anderhalf miljoen. Elk jaar devalueerde de munt met gemiddeld 38%. De reden hiervoor was dat de toenmalige president om de buitenlandse schulden af te betalen in grote hoeveelheden geld liet drukken. Het drukken van dit geld had als gevolg dat de munteenheid devalueerde. Premier Recep Tayyip Erdögan noemde het de 'nationale schande' toen de munt de snels devaluerende munt ter wereld werd.

Munt

In december 2003 besloot de Turkse regering om een nieuwe munt in te voeren, de Nieuw Turkse Lira. Deze werd in 1 januari ingevoerd tegen de koers van 1 Nieuwe lira is een miljoen oude Lira. Op 1 januari 2005 werd er op alle uitgiftepunten begonnen met het enkel nog verstrekken van nieuwe lira's waardoor de munt geleidelijk in omloop kwam. Na een wisselperiode van één jaar was de oude lira geen wettig betaalmiddel meer maar zal nog wel bij de centrale bank ingewisseld kunnen worden.

Nieuw

Volgens de Turkse Centrale Bank is het woord nieuw slechts een tijdelijke toevoeging. Volgens een nieuwsagentschap zal deze aanduiding per 1 januari 2009 verdwijnen. Zij was slechts bedoeld om het verschil met de oude lira aan de duiden. Hoe dan ook, de nieuwe munt is stabiel ten op zichte van de dollar en de euro. Tn opzichte van de Amerikaanse dollar is zij zelfs in waarde toegenomen.

Euro

In navolging van de Europese Centrale bank zijn er munteenheden van een 59 kurus en muntstukken van één en twee lira. Dit heeft tot verwarring gezorgd in de eurozone. ook zorgt het voor verwarring bij sommige automaten waar je met muntgeld betaald, met name op vliegvelden. Automaten bleken de munt van 2 lira aan te zien voor een munt van 2 euro. Dit zorgde voor boosheid bij fabrikanten, omdat een euromunt van twee euromunt bijna vier keer zoveel waard is.

Labels: , , , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage