zondag 14 september 2008

Koers van de Britse pond

In bijna de hele Europese Unie maken mensen gebruik van de euro als wettig betaalmiddel. Eén van de landen die nog zijn eigen munteenheid kent is het Verenigd Koninkrijk. Daar hebben ze besloten voorlopig nog even hun eigen munt, de Britse pond. Maar hoe doet die pond het nu eigenlijk? En hoe staat zij ten opzichte van andere munteenheden. Dit artikel beantwoord alle vragen daarop.

In 1988 stelde de Britse premier Margaret Thatcher voor om de koers van de pond te koppelen aan die van de Duitse mark. Dit was bedoelde om de snel stijgende inflatie en rentetarieven tegen te gaan. Op 8 oktober 1990 besloot de Britse overheid dit inderdaad te doen. Toen was de koers ten op zichte van de Duitse mark 2.95. Maar als gevolg van 'black wednesday' zakte de koers snel naar 2.25DM.

Europese Unie
Als lid van de Europese Unie heft het Verenigd Koninkrijk de mogelijkheid om de dollar te accepteren als de nationale munt, maar tot nu toe heeft ze dat geweigerd. Dit heeft er onder andere mee te maken dat ze dan aan bepaalde regels van het stabilliteitspact moet voldoen, en dat weigert ze. Los daarvan speelt een sentiment mee dat sterk leeft bij de bevolking dat met het opgeven van de Pond een van Engelands nationale symbolen zou verdwijnen. Toch wordt langzaam de positie van de pond ondergraven. Het parlement van Schotland discussieert erover op de euro als betaalmiddel in te voeren en recent stapten de Britse bassisen op Cyprus over op de euro.

Euro
Hoewel de pond en de euro niet aan elkaar gelinkt zijn, gebeurt het toch vaak dat ze dezelfde koers volgen, alhoewel de correlatie sinds halvewege 2006 wel iets is afgenomen. Om de inflatie tegen te gaan moest de Bank van Engeland de rentetarieven verhogen, waardoor de vraag naar de pond afnam. Inmiddels is de waarde van de pond ten opzichte van de euro afgenomen tot E 1,25

Dollar
Ten opzichte van de dollar stijgt de koers van de pond steeds meer en op 18 april 2007 bereikte zij de grens van 2 dollar. Inmiddels is de pond nog meer in waarde toegenomen en het record staat inmiddels op $2.11610.

Labels: , , , , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage