zondag 14 september 2008

Koers van de Tsjechische Kroon

De Tsjechische Kroon, ook wel koruna genoemd, is de munteenheid van Tsjechië. In dit artikel wordt meer informatie gegeven over de geschiedenis van de munt, de koersontwikkeling en de huidige koers.

De Kroon is de munt van Tsjechië sinds 1993. Toen verving ze, samen met haar Slowaakse tegenhanger, de Tsjechoslowakse munteenheid die ook kroon heet. De munt werd fysiek ingevoerd in 1995 en draait volledig sinds 1999 mee in de economie.

Euro
Voor de toekomst heeft de overheid van Tsjechë het plan om de euro in te voeren, omdat Tsjechië in 2004 is toegetreden tot de Europese Unie, maar momenteel voldoet het land bij lange na nog niet aan de eisen van het stabiliteitspact, het akkoord dat nodig is om de euro in te voeren. Het land is op z'n vroegst in 2012 klaar, maar in januari 2008 zei de baas van Tsjeschische Nationale Bank dat het Oost-Europese land op z'n vroegst in 2019 de euro zou kunnen invoeren.

Munten
De Tsjechische kroon bestaat uit helers, het Tsjechische evaquilent van de cent. Die unt is verdeeld in een aantal muntstukken. Zo zijn er munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 korun, of van 10,20 of 50 heler. Er zijn verschillende soorten van deze munten in omloop. Zo bracht de Nationale Bank van Tsjechië rond de milleniumviering in 1997 verschillende soorten munten uit. Deze zijn nu een waar collectorsitem geworden. De munt van 50 heler wordt op 31 augustus 2008 uit de handel genomen, omdat er veel te veel in omloop zijn. Door de beperkte waarde gaan mensen er erg los mee om. Maar tien procent van de munt komt uiteindelijk terug bij de Nationale Bank. In cijfers zijn dat 41 miljoen van de 410 miljoen munten die in omloop zijn.

Koers

De koers van de munt doet het vrij goed. Sinds de val van het communisme maakt het land een opleving door. Er wordt veel geëxporteerd naar het buitenland. Andersom weten buitenlandse investeerders, zoals Duitsland en de Verenigde Staten, maar ook Nederland hun weg te vinden naar de Tsjechische markt. Ten opzichte van de Euro is één euro nu 24 Kroon waard. Ten opzichte van één Amerikaanse dollar is dat bijna 16 Kroon. Met name ten opzichte van de dollar is de munt de afgelopen periode snel in waarde gestegen. Voor een deel is dat uiteraard te danken aan de vrije val die de dollar heeft - en nog steeds - doormaakt.

Labels: , , , , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage