maandag 29 september 2008

Koers van de Poolse Zloty

De Zloty is de munteenheid van Polen. in het land van Oost-Europa is de zloty dus te gebruiken als betaalmiddel. Lees hier alles over de geschiedenis, de koers en de koersontwikkeling van de zloty.

De betekenis van het woord zloty is goud. De munt bestaat sinds de 14e of 15e eeuw en is zo genoemd omdat goud toentertijd veel als betaalmiddel gelde. De meeste munten waren toen nog afkomstig uit Duitsland of Roethenië. Pas in 1496 werden er echte Poolse munten uitgegeven. De munt is onderverdeeld in dertig groszny, iets wat ze in andere landen een cent zouden noemen.

Koers

Aanvankelijk was de koers van de zloty gekoppeld aan die van het Vaticaan, maar in 1789 werd dat losgelaten. In 1816 werd Polen overheerst door Rusland en werd de munt gekoppeld aan die van Rusland. 1 zloty was 15 Kopeck waard. Veel later zou Rusland de Kopeck vervangen voor de roebel. Tussen 1835 en 1846 was er in Krakau een Republiek gevestigd die zijn eigen zloty uitgaf. In 1855 werd de roebel als enige wettige munteenheid in Rusland toegestaan. Dit zou zo blijven tot 1917 toen Duitsland een deel van Polen bezette en de Mark werd ingevoerd als betaalmiddel.

Zloty
De zloty werd in 1924 weer ingevoerd door Wadyslaw Grabski als wettig betaalmiddel. Deze zloty staat ook wel bekend onder de naam tweede Zloty. Nadat Duitsland Polen weer had bezet in de Tweede Wereldoorlog werd er opnieuw een nieuw soort Zloty ingevoerd, de derde Zloty. De koers daarvan stond gelijk als een zloty is twee Reichsmark waard. Nieuwe zlotys werden in 1944 na de bevrijding weer ingevoerd.Euro Onder het communistich bewind werd in 1950 weer een nieuwe munt uitgegeven. 10000 oude zloty's was nu één nieuwe waard. In 1995 werd weer een nieuwe munteenheid ingevoerd, maar waarschijnlijk zal deze op de lange termijn vervangen worden voor de euro. Polen heeft zich immers gevoegd in 2004 bij de Europese Unie. Op dit moment voldoen ze nog niet aan de voorwaarden van het Stabilieitspact. De verwachting is niet dat ze dat voor op z'n minst 2011 wel zullen doen, dus de zloty zal er nog wel even zijn, maar niet meer voor heel lang.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage