maandag 10 november 2008

Koers van de Indonesische roepie

De Indonesische roepie is de munteenheid van Indonesië. De munt geldt als wettig betaalmiddel op de Aziatische archipel. Dit artikel vertelt alles over de geschidenis, de koers en de koersontwikkeling van de roepie.

Roepie
De roepie wordt uitgegeven door de Bank van Indonesië. het internationale symbool voor de roepie is IDR. Op de roepie-munten en bankbiljetten zelf staat rp. Binnen Indonesië wordt over de roepie ok wel gesproken als de perak. Perak is het Indonesische woord voor zilver. De roepie zelf is onderverdeeld in 100 sen, het Nederlandse equivalent van de cent. Door de inflatie is de sen echter weinig waard meer.

Waarde
Op dit moment zijn er munten van 25 tot 1000 roepie en bankbiljetten van 1000 tot 100.000 roepie. Omdat een Amerikaanse dollar momenteel ongeveer tienduizend roepie waard is, is het meest waardevolle biljet ongeveer tien dollar waard. Het smalste biljet is ogeveer tien dollarcent waard. Biljetten van voor 1997 zijn niet meer geldig, omdat die te gevoelig waren voor vervalsing. Tot 2010 is het echter nog mogelijk om die allemaal in te wisselen.

Munt

Toen Nederland in de 17e eeuw de macht kreeg introduceerden zij de gulden. In 1800 voerden zij de gulden in voor heel toenmalig Nederlands-Indië. Bestaande munten zoals de Sumatraanse dollar en Javaanse roepie verdwenen daardoor. Adere koninkrijkjes en sultanaten mochten hun eigen munt houde onder toezicht va de Nederlanders.

Japan
Japan veroverde Nederlands-Indië echter in maart 1942 en introduceerden hun eigen munt. Er was echter sprake van een grote hyperinflatie. Verderop in de oorlog ontdekte Japan dat zij het beste af waren om het nationalisme onder de Indonesische bevolking te stimuleren en dat dede zij door de Nederlands Indische roepie te introduceren met Indonesische teksten op de biljetten. Deze biljetten bleven in gebruik tot de nieuwe Indonesische regering in 1946 haar eigen geld hadden gedrukt. Nederland deed nog wel een kleine poging om de gulden opnieuw te introduceren, maar deze strande al snel.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage